Συλλογή και ψηφιοποίηση αντικειμένων και ιστοριών του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου από την Ελλάδα

card47Στην επέτειο των 100 χρόνων από την κήρυξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Ελλάδα συμμετέχει στην πανευρωπαϊκή εκστρατεία συλλογής, ψηφιοποίησης και δημοσιοποίησης αναμνηστικών αντικειμένων και προσωπικών ή οικογενειακών ιστοριών που αποκαλύπτουν τις διαφορετικές όψεις της τραγωδίας που επηρέασε τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ευρώπη.

Θέλοντας να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να μοιραστούν τα προσωπικά τους ενθύμια και τις ιστορίες τους στο διαδίκτυο, η Europeana 1914 -1918 έχει οργανώσει Ημέρες Συλλογής σε 20 χώρες της Ευρώπης, όπου σαρώθηκαν, φωτογραφήθηκαν και ανέβηκαν στην ιστοσελίδα europeana.eu 60.000 προσωπικά αντικείμενα από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο –επιστολές, ημερολόγια, φωτογραφίες, καρτ-ποστάλ, μετάλλια, κράνη και σημαίες. Όλα αυτά προστέθηκαν στις 600 ώρες φιλμ και στα 400.000 αντικείμενα από εθνικές συλλογές.

Τώρα είναι η σειρά της Ελλάδας να συνεισφέρει στο ψηφιακό αυτό αρχείο με τις Ημέρες Συλλογής που θα πραγματοποιηθούν σε Αθήνα, Βέροια, Θεσσαλονίκη, Σέρρες και Χανιά τον Ιούνιο.

Η φιλόδοξη αυτή προσπάθεια πραγματοποιείται από τη Europeana, την ψηφιακή βιβλιοθήκη, μουσείο και πινακοθήκη της Ευρώπης. Στην Ελλάδα, η Europeana συνεργάζεται με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας και τη Future Library, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε.

Επιπλέον, όσοι δεν μπορούν να προσέλθουν στα σημεία συλλογής, μπορούν να φωτογραφήσουν οι ίδιοι τα αντικείμενά τους ή να σαρώσουν (σκανάρουν) φωτογραφίες, επιστολές, ημερολόγια κ.ά. και να τα μεταφορτώσουν στην ιστοσελίδα europeana1914-1918.eu/en/contributor ακολουθώντας τις οδηγίες.

Η Ελλάδα έχει σημαντικό υλικό και αξιόλογες ιστορίες να καταθέσει για τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τόσο από το πολεμικό μέτωπο όσο και από τους πολίτες που έμειναν μακριά από τα πεδία των μαχών. Ο καθένας μπορεί να συμβάλει και με υλικό που παρουσιάζει την Ελλάδα την εποχή 1914-1918 ακόμα και αν αυτό δεν σχετίζεται με πολεμικά θέματα.

Οι Ημέρες Συλλογής θα πραγματοποιηθούν σε:

 • Αθήνα (Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, 20 & 21 Ιουνίου)

• Δημόσιες Βιβλιοθήκες Βέροιας και Χανίων (27 & 28 Ιουνίου)

• Δημοτικές Βιβλιοθήκες Θεσσαλονίκης και Σερρών (27 & 28 Ιουνίου)

-.-

Αφήστε μια απάντηση

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com