Ερευνητική Μονάδα Καινοτομίας “URENIO”

Η Ερευνητική Μονάδα Ασικής και Περιφερειακής Καινοτομίας (URBAN AND REGIONAL INNOVATION Research Unit – URENIO) είναι ένα πανεπιστημιακό εργαστήριο για την προώθηση της έρευνας και την παροχή επιστημονικών και τεχνολογικών υπηρεσιών.Το URENIO αποτελεί μέρος του Τμήματος Πολεοδομίας και Χωροταξίας της Σχολή Μηχανικών, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Η έρευνα του εργαστηρίου URENIO επικεντρώνεται στις περιφέρειες που βασίζουν την ανάπτυξή τους στην έρευνα, στην τεχνολογική καινοτομία, στις εταιρείες έντασης τεχνολογίας , στις τεχνολογίες υποδομής, και σε δίκτυα γνώσης και πληροφόρησης. Κεντρικό θέμα της έρευνας είναι οι πόλεις και οι περιφέρειες  που περιλαμβάνουν κόμβους γνώσης και καινοτομίας, “τεχνοπόλεις” και επιστημονικά πάρκα, περιφερειακά συστήματα καινοτομίας και στρατηγικής, ψηφιακούς χώρους καινοτομίας και έξυπνες πόλεις. Κύριο χαρακτηριστικό αυτών των καινοτόμων περιφερειών είναι η ικανότητά τους να δημιουργούν περιβάλλοντα που ευνοούν την καινοτομική συμπεριφορά από τους οργανισμούς που συμμετέχουν σε αυτές, μετατρέποντας τη γνώση σε νέα προϊόντα, με τη διάδοση της τεχνογνωσίας, τη μάθησης και την υιοθέτηση νέων δεξιότητων και στο τέλος την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών.

Το εργαστήρι συμμετέχει κυρίως σε έργα του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Έρευνας και Ανάπτυξης (FP) και σε Καινοτόμες Δράσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και είναι πολύ γνωστό για την έρευνα που κάνει στον τομέα της “περιφερειακής καινοτομίας”, καθώς η έρευνα που διεξάγει το εργαστήριο αναγνωρίζεται από τους κορυφαίους οργανισμούς στον τομέα αυτό. Είναι μεταξύ των λίγων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων που προωθεί την έρευνα στον τομέα των “έξυπνων” πόλεων, αφού εισήγαγε την έννοια των “έξυπνων” πόλεων ως φυσικά και εικονικά συστήματα προηγμένης τεχνολογία και καινοτομίας.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά μτ το εργαστήριο URENIO υπάρχουν διαθέσιμες εδώ και εδώ, καθώς και στο www.urenio.org

 

Αφήστε μια απάντηση

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com