Ανοιχτά Μετεωρολογικά Δεδομένα από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο

auameteoΤα μετεωρολογικά και κλιματικά δεδομένα συγκεντρώνουν, πλέον, το ενδιαφέρον ολοένα και περισσότερων φορέων, αλλά και πολιτών. Αυτό συμβαίνει γιατί η σύγχρονη τεχνολογία επιτρέπει τη λήψη δεδομένων υψηλής ακρίβειας, τα οποία μέσω των υπολογιστών μπορούν να αναλυθούν εύκολα και να αποδώσουν χρήσιμα και εύληπτα αποτελέσματα.

Το εργαστήριο Γενικής και Γεωργικής Μετεωρολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, συνεχίζοντας την από δεκαετίας πρακτική του να παρέχει δωρεάν τα μετεωρολογικά του δεδομένα και, ανταποκρινόμενο στις νέες ανάγκες, αλλά και τις επιταγές του Ν. 3882/2010 που προβλέπει τη δωρεάν διάθεση πληροφοριών οι οποίες έχουν συλλεχθεί ή δημιουργηθεί με Εθνικούς ή Κοινοτικούς πόρους, δημιούργησε στην ιστοσελίδα του μία νέα υπηρεσία παροχής μετεωρολογικών δεδομένων. Η υπηρεσία αυτή επιτρέπει σε όλους, χωρίς προϋποθέσεις, να ζητήσουν μετεωρολογικά δεδομένα από το Εργαστήριο. Το προσωπικό του Εργαστηρίου λαμβάνει τα δεδομένα από τον μετεωρολογικό σταθμό του και τα επεξεργάζεται. Ο μετεωρολογικός σταθμός, ο οποίος βρίσκεται στον χώρο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ), καταγράφει και αποθηκεύει 33 μετεωρολογικές παραμέτρους.

Τα δεδομένα διατίθενται με άδεια χρήσης Creative Commons και η μόνη προϋπόθεση για τη χρήση τους είναι η αναφορά της πηγής. Η διαδικασία αυτή δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς προσφέρεται από τα μέλη του εργαστηρίου εθελοντικά, στο περιθώριο των καθηκόντων τους. Η υπηρεσία αυτή έχει αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμη τόσο για τους φοιτητές, προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς αλλά και υποψήφιους διδάκτορες, όσο και για το ερευνητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό του Γεωπονικού Πανεπιστημίου. Πέραν αυτών, η νέα διαδικτυακή υπηρεσία εξασφαλίζει πλέον τη διάθεση δεδομένων και σε ενδιαφερόμενους εκτός του πανεπιστημίου, όπως δημόσιους φορείς, αλλά και ιδιωτικές εταιρίες και πολίτες. Τα δεδομένα που παρέχονται είναι επεξεργασμένα και ποιοτικά ελεγμένα, ώστε να είναι ασφαλής η χρήση τους και από μη-ειδικούς, χωρίς να διατρέχουν κίνδυνο σφαλμάτων.

Σκοπός του εργαστηρίου Γενικής και Γεωργικής Μετεωρολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι να βελτιώσει ακόμα περισσότερο την υπηρεσία αυτή, παρέχοντας οπτικοποιημένο υλικό (γραφήματα) και επεξεργασμένα βιομετεωρολογικά δεδομένα.

site: https://sites.google.com/site/auameteorology/

blog: http://auameteorology.tumblr.com/

twitter: @auameteorology

Αφήστε μια απάντηση

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com