Τορίνο: Γίνεται η πρώτη Ιταλική Open Source πόλη

T1-59

Οι τοπικές αρχές του Τορίνο αποφάσισαν να στραφούν σε open source και να απορρίψουν όλα τα προϊόντα της Microsoft, εξοικονομώντας χρήματα για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Στόχος αυτής της κίνησης είναι να απαλλαγεί ο Δήμος απο τα κόστη του κλειστού λογισμικού, κάνοντας το Τορίνο μια από τις πρώτες ιταλικές Open Source πόλεις, καθώς και να εξοικονομήσει € 6.000.000. Έξι εκατομμύρια ευρώ!

Σύμφωνα με τη republica.it, 8300 υπολογιστές του Δήμου σε 1η φάση θα χρησιμοποιούν το Ubuntu, το πρόγραμμα περιήγησης στο web Mozilla Firefox και το Open Office.

Πολλά χρήματα προορίζονται για να αγοράσουν άδειες, να πληρώσουν το ιδιόκτητο λογισμικό, οπότε γιατί να μην επιλέξουν μια δωρεάν λύση και ένα καλύτερο λογισμικό; Το Τορίνο, αν έπρεπε να αναβαθμίσει τα λειτουργικά συστήματα των Windows όλων των υπολογιστών του από τη μία έκδοση στην άλλη θα χρειαζόταν € 22.000.000! σε βάθος πενταετίας.

Υπάρχουν πολλές άλλες ευρωπαϊκές πόλεις που έχουν δει το Linux ως καλύτερη λύση από τα Windows αναφορικά με την υποδομή τους.

Το πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα, η γερμανική πόλη του Μονάχου υιοθέτησε το Open Source. Σύμφωνα με τις δημοτικές αρχές , η χρήση ανοιχτού λογισμικού έως σήμερα έχει συμβάλει στην εξοικονόμηση πάνω απο € 10.000.000.

Πηγή: www.unixmen.com

3 thoughts on “Τορίνο: Γίνεται η πρώτη Ιταλική Open Source πόλη

    1. Τα 22εκ αφορούν το συνολικό κόστος αναβάθμισης, υπολογιστές & εξυπηρετητές, λογισμικό & εξοπλισμός και όχι μόνο τους 8300 υπολογιστές γραφείου. Το κόστος αναβάθμισης για τους 8300 υπολογιστές με XP είναι 2.490.000Ε. Δείτε και το αρχικό άρθρο στο http://torino.repubblica.it/cronaca/2014/08/03/news/il_comune_rinnova_i_pc_e_d_laddio_a_microsoft_risparmiamo_6_milioni-93067980/?ref=search .

    2. Ένα λάθος που γίνεται πολλές φορές ειδικά όταν μιλάμε για αναβάθμιση desktop μηχανημάτων είναι ότι υπολογίζουμε μόνο το κόστος των αδειών του λειτουργικού συστήματος. Η μετάβαση από XP σε Windows είναι μια συνολική μετάβαση από πλατφόρμες κλειστού σε πλατφόρμες ανοικτού λογισμικού. Έτσι στο όφελος από ένα τέτοιο κόστος μετάβασης πρέπει να υπολογιστεί πέρα από το κόστος της άδειας χρήσης του λογισμικού του desktop τα ακόλουθα.

      Άδειες Λογισμικού Domain Controler. Οι άδειες αυτές πέρα του κοστους άδειας του ίδιου του εξυπηρέτη αφορούν και το σύνολο των desktop μηχανημάτων.

      Άδειες Λογισμικού εφαρμογών γραφείου. Οι περισσότεροι υπολογιστές χρειάζονται κατ’ ελάχιστο κάποια σουίτα εφαρμογών γραφείου. Η μετάβαση σε ελεύθερο λογισμικό μειώνει το κόστος και σε αυτόν τον τομέα.

      Άδειες Λογισμικού εξυπηρέτη Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου. Ομοίως με τον εξυπηρέτη Domain Controler στο κόστος αδειών λογισμικού που εξοικονομούνται πρέπει να περιλαμβάνεται τόσο το κόστος του λογισμικού εξυπηρέτη ταχυδρομείου όσο και οι άδειες χρηστών τόσες επι των αριθμό των desktop μηχανημάτων.

      Πιθανά κόστη σε λογισμικό antivirus.

      Τέλος είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η μετάβαση σε ελεύθερο λογισμικό ευνοεί την παράταση του χρόνου λειτουργίας hardware που άλλη περίπτωση δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με νεότερης τεχνολογίας εμπορικό λογισμικό.

      Πρέπει να σημειωθεί ότι το κόστος μελέτης, εγκατάστασης, υποστήριξης και εκπαίδευσης (δηλαδή όλα τα κόστη παροχής υπηρεσιών) είναι ανελαστική δαπάνη τόσο στην μία όσο και στην άλλη περίπτωση αφού συνήθως οι αλλαγές από έκδοση σε έκδοση είναι τόσο πολλές που μια νέα έκδοση πχ. της σουίτας εφαρμογών γραφείου μπορεί να είναι στην ουσία ένα καινούργιο πρόγραμμα. Οι νέες λειτουργίες και οι ιδιαιτερότητες των νέων εφαρμογών χρειάζονται τόσο στην μετάβαση από κλειστό λογισμικό σε νέα εκδοση κλειστού λογισμικού όσο και από την μετάβαση από κλειστό σε ανοιχτό, ιδιαίτερη μελέτη και εργασίες migration . Ακόμα και σε αυτόν τον τομέα η επιλογή ανοικτού κώδικα δίνει πλεονεκτήματα αφού η πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα των εφαρμογών επιτρέπει την δημιουργία παραμετροποιημένων λύσεων με δομημένο τρόπο που εξασφαλίζουν την βιωσιμότητα τους.

Αφήστε μια απάντηση

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com